Program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) adalah program untuk meningkatkan tahap kebolehpasaran (employability) atau keupayaan graduan untuk mendapat pekerjaan dengan kerjasama Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan swasta sebagai Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR).

YAB perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan bahawa syarikat yang brsetuju untuk menawarkan latihan dan penempatan pekerjaan kepada graduan yang memerlukan peluang peningkatan kerjaya layak menerima insentif cukai.

 

Syarikat-syarikat ini boleh mencadangkan program latihan yang bersesuaian yang meliputi kemahiran soft-skills dan latihan dalam kerja untuk satu tempoh maksima setahun.

Kumpulan sasaran program ini adalah :    

(i) graduan ijazah pertama yang menganggur;;

(ii) graduan ijazah pertama yang bekerja dengan jawatan atau gaji yang tidak sepadan dengan kelayakan akademik

 

 Terma dan Syarat-syarat

Antara terma dan syarat Skim Latihan 1 Malaysia ini adalah seperti berikut:

  • Syarikat mestulah merupakan syarikat yang sah dan terlibat dengan skim latihan serta diiktiraf oleh Unit Perancangan Ekonomi, JPM
  • Program yang Layak untuk ditawarkan mestilah program yang telah diiktiraf oleh Unit Perancangan Ekonomi, JPM di bawah Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M)
  • Modul SL1M Modules - meliputi 2 bulan latihan soft-skill dan minima 6 bulan latihan dalam pekerjaan yang telah dipersetujui dan diendors oleh Unit Perancangan Ekonomi.
  • Syarikat-syarikat yang terpilih ini wajib memastikan semua peserta latihan mendapat pekerjaan yang sesuai seblum tamat tempoh program.

  

Tarikh Kelulusan permohonan : 1 June 2012 – 31 Dec 2014

Tempoh insentif: 3 years from date of approval

 

KSM dan Jabatan : 1ksm
jtm
jpk
jtksbh
jtkswk
ksm
mpm
 
 
Pautan Luar : 1malaysia
mygov
bless
epsa
pemudah
jobsmalaysia
kokesuma
msc
 

Login Warga JTKSM

Tetapan w3c /w3c Setting

Warna / Color

Blue Oranges Red


Background Color ( Warna Latar)
Text Color
( Warna Tulisan)
Saiz Tulisan / Font-size
Jenis Tulisan / Font-family